Introduktion till hobbyn
Det finns personer som besöker flygplatser, inte för resa, utan för att se på flygplan. De som besöker flygplatser för att titta på flygplan kallas ”spotters”. Dessa flygentusiaster kan man träffa på i närheten flygplatsers landningsbanor och på åskådarterrasser, runt om i världen.
Intresseområdet varierar från spotter till spotter. En del intresserar sig enbart för civilt flyg och skulle inte ens komma på idén att besöka ett militärt fält, och vice versa. Somliga föredrar moderna trafikflygplan, och andra föredrar privatjettar eller goda klassiker.
De flesta spotters tittar inte bara på flygplanen. De kan fotografera intressanta flygplan, och oftast antecknas flygplanens registreringar.
Så spotters, kikare och kameror passar bra ihop. Samlingar på tusentals bilder tagna av en spotter är inte ovanliga. Dior och pappersbilder byts och säljs under spotterträffar.
Varje flygplan har en unik bokstavs- eller sifferkombination på sin flygplankropp, det så kallade registreringsnumret. Denna kombination bildar tillsammans med ett landsprefix utgör registreringsnumret. Luftfartyg registrerade i Sverige har en registrering som börjar med bokstäverna SE.
Dessa registreringar antecknas av spotters. De flesta spotters samlar på registreringsnummer, kanske med målet att se alla världens flygplan, eller alla plan av en speciell typ. 

Namn:

E-post:

Telefon:

Antal deltagande

Kommentar:

 

Under kursen kommer du att introduceras till den fascinerande hobbyn spotting. Vi tillbringar en heldag tillsammans på nordens största flygplats, Stockholm Arlanda.
Du träffar Robert Schönherr Jr och Lennart Berns, tillsammans med de andra deltagarna, på morgonen i Arlanda flygmuseum på Arlanda. Här ges en introduktion till den intressanta hobbyn. Du får tips om utrustning, litteratur och annan värdefull information.
Därpå får du bra tips om hur du lättast kan identifiera olika flygplanstyper, även på längre avstånd.
Efter cirka en timmas briefing följer dagens höjdpunkt: Vi åker ut till aktuell banända och Du får under ett par timmar prova på den spännande hobbyn. En liten tävling äger också rum på plats.
 

Efter att vi känner oss nöjda med dagens "skörd" av flygplan åker vi tillbaka till flygmuseet, där vi går igenom dagen och Du får ett diplom över att tillhöra den intressanta gruppen personer som känner till hobbyn flightspotting.

Program
Efter att kursmaterial har delats ut åker vi ut till den aktuella banändan i så få bilar som möjligt. Här stannar vi till 14-15-tiden. Återsamling sker i museet, där vi går igenom dagens intryck. Kursen avslutas före 16-tiden.

Tips inför dagen
Medtag papper och penna (obligatorisk utrustning för en spotter). Då det inte finns tillgång till cateringfaciliteter i skogen rekommenderas att Du tar med ett mellanmål.
Dessutom föreslår vi mindre ömtåliga kläder då vi rör oss i naturen.
Om du har möjlighet, medtag kikare. Detta instrument underlättar ofta livet för en spotter!
Givetvis får du gärna ta med en kamera. Objektiv inom området 28-300mm kan rekommenderas, naturligtvis beroende på aktuell plats.

Pris
Priset är SEK 100 per person. I detta ingår kurs, kursmateriel, fika och museumsbesök.
Betalning sker till Lennart Berns eller Robert Schönherr Jr på plats.

Väder
Spotting är en väderberoende hobby. Vi reserverar oss för att i nödfall skjuta upp kursen.