Av: Niclas Härenstam
Publicerad på:
Luftfartsverkets hemsida
Datum:
24 augusti 2001

De allra flesta som kommer till Arlanda ska resa med flyg. Andra ska arbeta med flyg.
Men så finns det även en tredje grupp. De som kommer till Arlanda bara för att titta på flygplan.

- Min bror smittade mig med flygintresset när jag var elva år. Han tog bilder av flygplan, och då började jag också göra det.
Sedan dess har det blivit en hel del bilder för Robert Schönherr Jr. Riktigt många bilder, faktiskt. Många är de dagar då han stått på Arlanda för att titta på, och fotografera, flygplanen som landar och lyfter.

Håller kurser
Under åren har han samlat på sig en ansenlig kunskap som han gärna förmedlar vidare till andra. Tillsammans med flygentusiasten Lennart Berns anordnade han nyligen en kurs på Arlanda för flygplansintresserade.
- Det är ju roligt om man vet vad som döljer sig bakom det man tittar på, resonerar Robert Schönherr Jr.
Ett 20-tal personer var intresserade av att få lära sig mer om flygplan. Vad som egentligen skiljer mellan en Boeing 737 och en Airbus 320, eller mellan en MD 80 och MD 90.

Många nybörjare
En del var med för första gången. Andra hade tidigare själva tittat på flygplan, men ville lära sig mer.
Detta var tredje gången som kursen hölls. Robert Schönherr Jr märker särskilt av ett stort intresse bland grannarna till Arlanda.
- Ofta väcker flygplanen ett intresse. Genom de här kurserna hoppas jag också att vi kan skapa förståelse för varför flygningarna sker just där de sker, säger han.
Efter teoridelen bär det av med kikare och kamera till den start- eller landningsbana som används. Alla uppmanas att noga följa säkerhetsföreskrifterna kring en flygplats, vilket bland annat innebär att alla måste hålla sig utanför staketet och inte heller på något annat sätt störa flygverksamheten.

Iran Air höjdpunkt
Timmarna vid banan går fort, och snart är det dags att summera dagen. Till höjdpunkterna hör bland annat Iran Air som kom med en jumbojet av modellen Boeing 747-100 och Pulkovo Airlines som flög med en ryskbygd Tupolev 154.
Självklart är sommaren högsäsongen för de flygintresserade, men de verkliga flygentusiasterna kan ses utanför staketet kring flygplatsen året om.
Och för Robert Schönherrs del så blir livet ännu mer flyg eftersom han snart påbörjar sin utbildning till pilot.
- Flyg är ju roligt, helt enkelt.

Copyright by Niclas Härenstam